Pages

Friday, March 18, 2011

MIND TEST............


KHB : TINGKATAN 2
Bab 4 : Masakan

1.      Antara berikut yang manakah merupakan faktor penting dalam perancangan menu ?

I.                Tujuan dan jenis
II.               Perbelanjaan
III.              Kepelbagaian
IV.              Keperluan dan kegemaran

  1. I, II dan III
  2. I, II dan IV
  3. I, III dan IV
  4. I, II, III dan IV

2.      Antara berikut yang manakah bukan tujuan merancang menu ?

  1. Menyediakan sajian yang seimbang
  2. Mengikut peruntukan perbelanjaan yang ditetapkan
  3. Menjimatkan masa dan tenaga
  4. Dapat menyediakan peranggu meja yang istimewa

3.      Satu senarai hidangan yang lengkap untuk sesuatu sajian adalah ….

  1. menu
  2. resipi
  3. peranggu meja
  4. susunan rancangan

4.      Hidangan utama dalam sajian harian terdiri daripada ….

I.                sarapan
II.               makan tengah hari
III.              minum petang
IV.              makan malam

  1. I, II dan III
  2. I, II dan IV
  3. I, III dan IV
  4. II, III dan IV

5.      Yang berikut adalah hidangan sepinggan lengkap cara Timur kecuali …

  1. pizza sosej
  2. laksa penang
  3. roti canai
  4. nasi goreng campur

6.      Hidangan sepinggan lengkap berikut dihidang dalam pinggan bujur kecuali …

  1. lontong
  2. mee goreng
  3. mihun goreng
  4. sandwich sardin

7.      Antara berikut, yang manakah minuman berkhasiat ?

I.                Susu
II.               Kopi-O
III.              Jus kelapa muda
IV.              Jus karot bersusu

  1. I dan II
  2. I dan IV
  3. II dan III
  4. III dan IV

8.      Minuman berkhasiat adalah minuman yang mengandungi …..

I.                susu
II.               koko
III.              buah-buahan
IV.              sayur-sayuran

  1. I dan II
  2. I dan IV
  3. II dan III
  4. III dan IV

9.      Antara berikut, yang manakah bukan minuman yang menyegarkan ?

  1. Teh
  2. Cordial buah-buahan
  3. Jus tembikai
  4. Jus tomato

10.  Pilih pernyataan yang benar mengenai minuman yang menyegarkan.

I.                Menyejukkan dan menyegarkan
II.               Dapat menghilangkan dahaga
III.              Dihidang secara sejuk
IV.              Mengandungi susu dan telur

  1. I, II dan III
  2. I, II dan IV
  3. I, III dan IV
  4. II, III dan IV

11.  Antara berikut, yang manakah dapat digunakan untuk mengambil sekeping kek yang telah dipotong untuk disaji ke pinggan ?



Alat
A


B


C


D



12.  Antara berikut, yang manakah digunakan untuk menutup makanan yang belum atau telah dimasak ?

  1. Kain pencuci
  2. Kain lapik periuk
  3. Kain pengelap
  4. Kain maslin

13.  Antara berikut yang manakah jenis pisau yang digunakan untuk memotong roti ?



Jenis pisau
A


B


C

D





14.  Manakah antara fabrik berikut sesuai digunakan untuk menjahit kain-kain dapur ?

  1. Kain sutera
  2. Kain nilon
  3. Kain poliester
  4. Kain kapas

15.  Manakah antara berikut bukan alatan membuat kek dan pastry ?

  1. Torak
  2. Pencucuk
  3. Bekas mentega
  4. Acuan deriole

16.  Kain dapur yang kotor perlu dicuci dengan ….

  1. air sejuk
  2. air suam
  3. air suam bersabun
  4. air sejuk bercampur garam

17.  Kos overhed terdiri daripada ….

I.                kos gas
II.               kos air
III.              kos elektrik
IV.              kos upah

  1. I, II dan III
  2. I, II dan IV
  3. I, III dan IV
  4. II, III dan IV

18.  Antara berikut, yang manakah bahan kering dalam penyediaan memasak ?

I.                Minyak masak
II.               Kicap cair
III.              Lobak merah
IV.              Sayur sawi

  1. I dan II
  2. I dan III
  3. II dan III
  4. III dan IV

19.  Jadual yang berikut menunjukkan butiran dan kos bagi menyediakan 30 unit hidangan sepinggan lengkap. Kira kos pengeluaran seunit untuk hidangan sepinggan lengkap yang berikut.


Butiran
Jumlah ( RM )
Kos bahan
30.00
Kos upah
6.00
Kos air
0.70
Kos elektrik
1.50
Kos gas
0.80


  1. RM 1.00
  2. RM 1.20
  3. RM 1.30
  4. RM 1.10

20.  Maksud etika makan ialah ….

  1. sikap berjimat cermat semasa merancang sajian.
  2. Adab dan sopan ketika makan
  3. Kawalan mutu kebersihan makanan yang disediakan
  4. Perancangan menu yang seimbang


Answers :

1. D     2. D     3. A     4. B      5. A     6. A     7. B      8. A     9. A     10. A

11. A   12. D   13. C   14. D   15. C   16. C   17. A   18. A   19. C   20. B


@lynjyctrz

No comments:

Post a Comment