KHB : TINGKATAN 2
Bab 4 : Masakan
1. Antara berikut yang manakah merupakan faktor penting dalam perancangan menu ?
I. Tujuan dan jenis
II. Perbelanjaan
III. Kepelbagaian
IV. Keperluan dan kegemaran
- I, II dan III
- I, II dan IV
- I, III dan IV
- I, II, III dan IV
2. Antara berikut yang manakah bukan tujuan merancang menu ?
- Menyediakan sajian yang seimbang
- Mengikut peruntukan perbelanjaan yang ditetapkan
- Menjimatkan masa dan tenaga
- Dapat menyediakan peranggu meja yang istimewa
3. Satu senarai hidangan yang lengkap untuk sesuatu sajian adalah ….
- menu
- resipi
- peranggu meja
- susunan rancangan
4. Hidangan utama dalam sajian harian terdiri daripada ….
I. sarapan
II. makan tengah hari
III. minum petang
IV. makan malam
- I, II dan III
- I, II dan IV
- I, III dan IV
- II, III dan IV
5. Yang berikut adalah hidangan sepinggan lengkap cara Timur kecuali …
- pizza sosej
- laksa penang
- roti canai
- nasi goreng campur
6. Hidangan sepinggan lengkap berikut dihidang dalam pinggan bujur kecuali …
- lontong
- mee goreng
- mihun goreng
- sandwich sardin
7. Antara berikut, yang manakah minuman berkhasiat ?
I. Susu
II. Kopi-O
III. Jus kelapa muda
IV. Jus karot bersusu
- I dan II
- I dan IV
- II dan III
- III dan IV
8. Minuman berkhasiat adalah minuman yang mengandungi …..
I. susu
II. koko
III. buah-buahan
IV. sayur-sayuran
- I dan II
- I dan IV
- II dan III
- III dan IV
9. Antara berikut, yang manakah bukan minuman yang menyegarkan ?
- Teh
- Cordial buah-buahan
- Jus tembikai
- Jus tomato
10. Pilih pernyataan yang benar mengenai minuman yang menyegarkan.
I. Menyejukkan dan menyegarkan
II. Dapat menghilangkan dahaga
III. Dihidang secara sejuk
IV. Mengandungi susu dan telur
- I, II dan III
- I, II dan IV
- I, III dan IV
- II, III dan IV
11. Antara berikut, yang manakah dapat digunakan untuk mengambil sekeping kek yang telah dipotong untuk disaji ke pinggan ?
Alat | |
A | |
B | |
C | |
D |
12. Antara berikut, yang manakah digunakan untuk menutup makanan yang belum atau telah dimasak ?
- Kain pencuci
- Kain lapik periuk
- Kain pengelap
- Kain maslin
13. Antara berikut yang manakah jenis pisau yang digunakan untuk memotong roti ?
Jenis pisau | |
A | |
B | |
C | |
D |
14. Manakah antara fabrik berikut sesuai digunakan untuk menjahit kain-kain dapur ?
- Kain sutera
- Kain nilon
- Kain poliester
- Kain kapas
15. Manakah antara berikut bukan alatan membuat kek dan pastry ?
- Torak
- Pencucuk
- Bekas mentega
- Acuan deriole
16. Kain dapur yang kotor perlu dicuci dengan ….
- air sejuk
- air suam
- air suam bersabun
- air sejuk bercampur garam
17. Kos overhed terdiri daripada ….
I. kos gas
II. kos air
III. kos elektrik
IV. kos upah
- I, II dan III
- I, II dan IV
- I, III dan IV
- II, III dan IV
18. Antara berikut, yang manakah bahan kering dalam penyediaan memasak ?
I. Minyak masak
II. Kicap cair
III. Lobak merah
IV. Sayur sawi
- I dan II
- I dan III
- II dan III
- III dan IV
19. Jadual yang berikut menunjukkan butiran dan kos bagi menyediakan 30 unit hidangan sepinggan lengkap. Kira kos pengeluaran seunit untuk hidangan sepinggan lengkap yang berikut.
Butiran | Jumlah ( RM ) |
30.00 | |
6.00 | |
0.70 | |
1.50 | |
0.80 |
- RM 1.00
- RM 1.20
- RM 1.30
- RM 1.10
20. Maksud etika makan ialah ….
- sikap berjimat cermat semasa merancang sajian.
- Adab dan sopan ketika makan
- Kawalan mutu kebersihan makanan yang disediakan
- Perancangan menu yang seimbang
Answers :
1. D 2. D 3. A 4. B 5. A 6. A 7. B 8. A 9. A 10. A
11. A 12. D 13. C 14. D 15. C 16. C 17. A 18. A 19. C 20. B
@lynjyctrz
No comments:
Post a Comment