Pages

Saturday, April 30, 2011

Beautiful Rain.

How Beautiful Is The Rain!


 How beautiful is the rain!
After the dust and heat,
In the broad and fiery street,
In the narrow lane,
How beautiful is the rain!


How it clatters along the roofs,
Like the tramp of hoofs!
How it gushes and struggles out
From the throat of the overflowing spout
Across the window-pane
It pours and pours;
And swift and wide,
Like a river down the
roars
The rain, the welcome rain!

The sick man from his chamber
Looks at the twisted brooks;
He can feel the cool
Breath of each little pool;
His fevered brain
Grows calm again,
And he breathes a blessing on the rain.

From the neighbouring school
Come the boys,
With more than their wonted noise
And commotion;
And down the wet streets
Sail their mimic fleets,
Till the treacherous pool
Engulfs them in its whirling
And turbulent ocean.


In the country, on every side,
Where far and wide,
Like a leopard's tawny and spotted hide
Stretches the plain,
To the dry grass and the drier grain
How welcome is the rain!

In the furrowed land
The toilsome and patient oxen stand:
Lifting the yoke-encumbered head,

With their dilated nostrils spread,
They silently inhale
The clover-scented gale,
And the vapours that arise
From the well-watered and smoking soil.
For this rest in the furrow after toil
Their large and lustrous eyes
Seem to thank the Lord,
More than man's spoken word.

N ear at hand,
From under the sheltering trees,
The farmer sees
His pastures, and his fields of grain,
As they bend their tops
To the numberless beating drops
Of the incessant rain.
He
counts it as no sin
That he sees therein
Only his own thrift and gain
.
gutter


~ By H.W Longfellow ~

Words to Know :

Chamber : room
Commotion : bustle and confusion
Dilated : opened wide
Engulfs : swallows up
Lustrous : shining
Mimic : imitation, the children are sailing
boats made of paper or sticks
Tawny : brownish-yellow
Therein : in that
Thrift : prosperity (the farmer sees a way of thriving)
Toilsome : full of work, laborious
Treacherous : deceptive, not to be trusted
Turbulent : disturbed and in commotion
Vapours : moisture (with the smell of the earth after the rain)
Wonted : usual
Yoke-encumbered : weighed down and hampered by a yoke (the wooden cross-piece fastened over necks of oxen)

“ I Like How The Rain Makes The Grass Look So Lush & Deep Green ”


“ After The Rain Your Colours Appear Violet, Indigo, Blue,
 Green, Yellow, Orange & Red.
Signaling New Life & Beauty For All Around Us.
We Gaze With Wonder At Your Splendor”

“ Luv Colours Of The Rainbow That Bring Joyfulness...”

@lynjyctrz

Monday, April 25, 2011

15 Lost Cities Of The World.

Amazing…..Ancient Wonders.

Petra, Jordan

Chichen Itza, Mexico

Derinkuyu Underground City, Turkey

Machu Picchu, Peru

Angkor, Cambodia

Pre- Roman Carthage, Tunisia

Pompeii, Italy

Memphis, Egypt

Teotihuacan, Mexico

Mosque City of Bagerhat, Bangladesh


Babylon, Iraq


Capital Cities and Tombs of The Ancient Koguryo Kingdom, China


Ghost Towns of The Wild West, U.S


Thebes, Egypt


Troy, Turkey

@lynjyctrz

Saturday, April 23, 2011

MIND TEST............


KHB : Tingkatan 3
Bab 3 : Elektronik


1.                  Antara berikut, yang manakah benar tentang litar bersepadu ?
I.                    Digunakan dalam jam tangan berdigit dan mesin kira.
II.                 Wayar emas digunakan untuk menyambung serpihan pada pin-pin.
III.               Pematerian dilakukan pada pin IC.
IV.              Mengandungi transistor dan diod sahaja.

A.                 I dan II
B.                 I dan IV
C.                 II dan III
D.                 III dan IV

2.                  Apakah nama pakej kecil untuk memuatkan IC ?
A.                 Soket
B.                 Badan
C.                 Serpihan
D.                 Perumah

3.                  Apakah yang digunakan untuk menyambungkan serpihan pada pin-pin IC ?
A.                 Kabel
B.                 Serpihan
C.                 Gegelung
D.                 Wayar emas

4.                  Antara berikut, yang manakah adalah cara yang betul untuk memateri litar bersepadu ?
A.                 Memateri pada soket
B.                 Memateri pada pin litar bersepadu
C.                 Memateri pada pin soket litar bersepadu
D.                 Memateri pada perumah litar bersepadu

                       


                   

5.                  Bahagian yang bertanda X pada bahagian IC di atas berfungsi untuk…
A.                 membentuk suatu litar lengkap
B.                 menyambung IC dengan litar
C.                 menyambungkan serpihan pada pin
D.                 membantu mengenal pasti nombor bagi setiap pin.

6.                  Apakah alatan yang  digunakan untuk melindungi IC ?
A.                 Pin
B.                 Perumah
C.                 Serpihan
D.                 Wayar emas

7.                  Antara berikut yang manakah boleh menyebabkan kerosakan litar bersepadu ?
I.                    Suhu yang terlalu sejuk
II.                 Suhu yang tinggi
III.               Arus yang berlebihan
IV.              Voltan yang berlebihan

A.                 I, II dan III
B.                 I, II dan IV
C.                 I, II dan IV
D.                 II, III dan IV

8.                  Bagaimanakah IC boleh dikenali ?
A.                 Membaca label pada badannya.
B.                 Merujuk pada plat perincian
C.                 Menanya kepada si pekedai
D.                 Merujuk pada buku manualnya

9.                  Yang manakah antara berikut adalah tamatan bagi suis mikro ?
I.                    NO
II.                 NC
III.               IC
IV.              COM

A.                 I, II dan III
B.                 I, II dan IV
C.                 I, III dan IV
D.                 II, III dan IV

10.              Apakah jenis komponen elektronik yang terdapat di dalam litar bersepadu ?
I.                    Suis mikro
II.                 Geganti
III.               Transistor
IV.              Kapasitor

A.                 I dan II
B.                 I dan IV
C.                 II dan III
D.                 III dan IV

                             

11.              Apabila pematerian dilakukan pada P dan Q, suis mikro bertindak sebagai
A.                 Suis togel
B.                 Suis tekan tutup
C.                 Suis tekan buka
D.                 Suis automatic


12.              Pilih pernyataan yang benar tentang suis mikro.
A.                 Mengeluarkan irama
B.                 Mempunyai dua tamatan
C.                 Mempunyai dua fungsi dalam satu suis
D.                 Perlu disimpan di tempat yang lembap

13.              Antara berikut yang manakah tidak terdapat di dalam mikrofon ?
A.                 Magnet
B.                 Pemuat
C.                 Karbon
D.                 Gegelung bergerak

14.              Apakah fungsi tranduser ?
A.                 Untuk mengalirkan arus elektrik
B.                 Untuk mengesan gelombang bunyi
C.                 Untuk menghasilkan medan magnet
D.                 Untuk menukarkan gelombang elektrik kepada gelombang bunyi

15.              Bahagian manakah pada alat pemateri elektrik yang akan mencairkan bahan pateri ketika pematerian ?
A.                 Bit
B.                 Fluks
C.                 Pemegang bit
D.                 Elemen pemanas

16.              Apakah yang digunakan untuk mengasingkan lapisan oksida pada tempat yang hendak dipateri ?
A.                 Span
B.                 Fluks
C.                 Pateri
D.                 Kertas las



Answers :

1. A     2. C     3. D     4. C     5. B      6. B      7. D     8. A     9. B      10. D  

11. C   12. C   13. A   14. B    15. A   16. B


@lynjyctrz

Saturday, April 16, 2011

MIND TEST............


KHB : Tingkatan 3
Bab 2 : Elektrik

1.                  Sambungan elektrik di rumah biasanya dibuat secara …
A.                 bersiri
B.                 selari
C.                 siri-selari
D.                 dua arah

2.                  Apakah fungsi meter kilowatt jam ?
A.                 Menyukat voltan elektrik yang digunakan
B.                 Mengawal penggunaan elektrik
C.                 Menunjukkan nilai arus elektrik yang digunakan
D.                 Menyukat dan merekod kuantiti tenaga elektrik yang digunakan

3.                  Apakah unit elektrik yang digunakan untuk menyukat tenaga elektrik ?
A.                 Volt
B.                 Ampere
C.                 Farad
D.                 Kilowatt jam




0
1
1
8
8
1
X

                                                                                         
4.                  Rajah di atas menunjukkan meter kilowatt jam jenis digital. Mengapakah nombor pada X tidak perlu dibaca.
A.                 Tidak menunjukkan bacaan sebenar
B.                 Nilainya kurang daripada satu unit
C.                 Bacaan meter di ambil dari kiri ke kanan
D.                 Nilainya akan dibawa ke bacaan bulan depan

5.                  Antara berikut yang manakah menentukan kadar tariff penggunaan tenaga elektrik untuk pengguna ?
A.                 Telekom Malaysia
B.                 Tenaga Nasional Berhad
C.                 Tenaga Elektrik Malaysia
D.                 Tenaga Nasional Malaysia



Kadar tariff A :
200 unit pertama        : RM 0.218

Unit tenaga yang digunakan : 180 unit


6.                  Berdasarkan maklumat di atas, berapakah bayaran yang perlu dijelaskan ?
A.                 RM 2.50
B.                 RM 25.00
C.                 RM 39.24
D.                 RM 43.60


Bacaan dahulu : 13452
Bacaan sekarang : 13590


Kadar tariff :
200 unit pertama     : RM 0.218
800 unit berikutnya : RM 0.258


7.                  Berdasarkan maklumat di atas, berapakah bayaran yang perlu dijelaskan ?
A.                 RM 30.08
B.                 RM 36.82
C.                 RM 50.82
D.                 RM 53.22



Kadar tariff :
200 unit pertama : RM 0.20
800 unit berikutnya : RM 0.24


8.                  Bayaran bil elektrik yang dikenakan ke atas En. Ali bagi bulan Mac 2011 ialah RM 152.08. Berdasarkan kadar tariff di atas, berapakah unit tenaga elektrik yang telah digunakan oleh En. Ali ?
A.                 456 uint
B.                 578 unit
C.                 667 unit
D.                 786 unit

9.                  Bagaimanakah cara untuk memilih motor yang sesuai digunakan ?
A.                 Memilih jenama yang baik
B.                 Membaca maklumat pada plat perincian
C.                 Memilih daripada jenama yang mahal
D.                 Meminta bantuan daripada peniaga

10.              Apakah yang akan berlaku pada motor semasa berus karbon tidak bersentuhan dengan penukar tertib ?
A.                 Motor berpusing lebih laju
B.                 Arah pusingan motor berubah
C.                 Arus elektrik tidak mengalir
D.                 Medan magnet sementara terhasil

11.              Bahagian manakah dalam motor DC yang berfungsi menukar arah arus ?
A.                 Penukartertib
B.                 Magnet kekal
C.                 Berus karbon
D.                 Gegelung angker

12.              Motor arus terus menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga …
A.                 haba
B.                 bunyi
C.                 kinetik
D.                 cahaya

13.              Komponen yang manakah pada bahagian utama motor DC yang mula-mula menerima arus elektrik ?
A.                 Penukar tertib
B.                 Magnet kekal
C.                 Berus karbon
D.                 Gegelung angker

14.              Bagaimanakah arah pusingan motor boleh diubah ?
A.                 Menambahkan bekalan arus
B.                 Menggunakan jenis logam yang lembut
C.                 Menyongsangkan punca bekalan arus
D.                 Menggunakan arus daripada bateri

15.              Apakah maklumat yang terdapat pada plat perincian motor ?
I.                     Jenis
II.         Kuasa bekalan
III.         Arus terus
IV.              Putaran per minit

A.                 I, II dan III
B.                 I, II dan IV
C.                 I, III dan IV
D.                 II, III dan IV

16.              Apakah fungsi ‘ Yoke ’ pada motor ?
A.                 Menghasilkan elektromagnet
B.                 Menyambung bekalan arus dari litar
C.                 Menghasilkan suatu daya putaran
D.                 Menyokong bahagian-bahagian lain motor

17.              Apakah bahagian pada motor DC yang boleh berputar di antara dua magnet kekal ?
A.                 Gegelung angker
B.                 Penukartertib
C.                 Berus karbon
D.                 Rangka utama





Answers :

1. B      2. D     3. D     4. B      5. B      6. C     7. A     8. C     9. B      10. C

11. A   12. C   13. C   14. C   15. B    16. D   17. A  


@lynjyctrz