Pages

Thursday, December 23, 2010

Nota KHB Tingkatan Tiga : Elektif ( Bab 1: Kaedah Membuat Biskut Dan Kek )

KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PILIHAN ERT
TINGKATAN TIGA

ELEKTIF ( BAB 1 )
KAEDAH MEMBUAT BISKUT DAN KEK

OBJEKTIF :
  1. Menerangkan pengertian kaedah gaul dan ramas, kaedah putar dan kaedah enjut.
  2. Mengenal pasti biskut, pastri dan kek yang disediakan dengan kaedah gaul dan ramas, kaedah putar dan kaedah enjut.
  3. Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos biskut, kek dan pastri.
Kaedah Membuat Biskut Dan Kek
i. Kaedah Gaul dan Ramas

Maksud :
Lemak & Tepung digaul dengan hujung jari hingga menjadi serbuk roti

Sukatan :
1/3  – 1/2 Lemak : 1 Tepung
Biskut : 
1.  B. Tart Nanas
2.  B. Samperit
3.  B. Kacang
4.  B. Makmur
Kek     :
1.      Ban Batu Karang
2.      Ban Jem
3.      Kek Bantal
Pastri  :
- Adunan Tepung, Lemak & Cecair yang dihasilkan dalam bentuk doh.
1. Karipap
2. Sardin Gulung
3. Tart Kelapa


ii. Kaedah Putar
Maksud :
Lemak & Gula diputar sehingga kembang dan berwarna putih.

Sukatan :
Lemak : Tepung
½ - 1    :       1

Biskut : 
1.  B. Badam
2.  B. Serpihan Coklat
3.  B. Cornflakes rangup
Kek     :
1.      Kek Permaisuri
2.      Kek Coklat
3.      Kek Pelangi


iii. Kaedah Enjut
Maksud :
Gula & Telur dienjut sehingga kembang dan gebu.

Sukatan :
60 gm Tepung
60 gm Gula
2 biji Telur
* Tiada lemak

Kek : 
1.  Bahulu

Variasi Kek Enjut      :
1.      Bahulu Gulung
2.      Bahulu Lapis

 

LATIHAN :
PENGIRAAN KOS :

Kos Bahan.

Bil
Bahan
Kuantiti
Kos Seunit ( RM )
Jumlah Kos ( RM )

1

2

3

4

5
Bahan Kering :
Tepung gandum

Marjerin

Gula halus

Telur

Kacang tanah

Bahan Basah :
           -

120 gm

60 gm
45 gm

1 biji

30 gm

1.50 / kg

7.00 / kg

3.00 / kg

0.30 / biji

3.00 / kg




Jumlah



Kos Upah.

Kos upah = Bilangan pekerja x masa x kadar upah
                = 1 orang x 1 jam x RM 3.00
                = RM

Kos Overhed.

Kos overhed = Kos air + kos elektrik
                     = RM 0.30 + RM 0.50
                     = RM

Kos Projek.

Kos projek = Kos Bahan + Kos Upah + Kos Overhed
                  = RM              + RM             + RM
                  = RM


© lynjyctrz

No comments:

Post a Comment