KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PILIHAN ERT
TINGKATAN TIGA
ELEKTIF ( BAB 1 )
KAEDAH MEMBUAT BISKUT DAN KEK
OBJEKTIF :
- Menerangkan pengertian kaedah gaul dan ramas, kaedah putar dan kaedah enjut.
- Mengenal pasti biskut, pastri dan kek yang disediakan dengan kaedah gaul dan ramas, kaedah putar dan kaedah enjut.
- Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos biskut, kek dan pastri.
Kaedah Membuat Biskut Dan Kek
i. Kaedah Gaul dan Ramas
Maksud :
Lemak & Tepung digaul dengan hujung jari hingga menjadi serbuk roti
Sukatan :
1/3 – 1/2 Lemak : 1 Tepung
Biskut :
1. B. Tart Nanas
2. B. Samperit
3. B. Kacang
4. B. Makmur
Kek :
1. Ban Batu Karang
2. Ban Jem
3. Kek Bantal
Pastri :
- Adunan Tepung, Lemak & Cecair yang dihasilkan dalam bentuk doh.
1. Karipap
2. Sardin Gulung
3. Tart Kelapa
ii. Kaedah Putar
Maksud :
Lemak & Gula diputar sehingga kembang dan berwarna putih.
Sukatan :
Lemak : Tepung
½ - 1 : 1
Biskut :
1. B. Badam
2. B. Serpihan Coklat
3. B. Cornflakes rangup
Kek :
1. Kek Permaisuri
2. Kek Coklat
3. Kek Pelangi
iii. Kaedah Enjut
Maksud :
Gula & Telur dienjut sehingga kembang dan gebu.
Sukatan :
60 gm Tepung
60 gm Gula
2 biji Telur
* Tiada lemak
Kek :
1. Bahulu
Variasi Kek Enjut :
1. Bahulu Gulung
2. Bahulu Lapis
LATIHAN :
PENGIRAAN KOS :
Bil | Bahan | Kuantiti | Jumlah Kos ( RM ) | |
1 2 3 4 5 | Bahan Kering : Tepung gandum Marjerin Gula halus Telur Kacang tanah Bahan Basah : - | 120 gm 60 gm 45 gm 1 biji 30 gm | 1.50 / kg 7.00 / kg 3.00 / kg 0.30 / biji 3.00 / kg | |
Jumlah |
= 1 orang x 1 jam x RM 3.00
= RM
Kos overhed = Kos air + kos elektrik
= RM 0.30 + RM 0.50
= RM
= RM + RM + RM
= RM
© lynjyctrz
No comments:
Post a Comment