KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU
TINGKATAN 2
BAB 4 ( MASAKAN )
4.1 PERANCANGAN MENU
1. Faktor penting dalam merancang menu
a. Tujuan sajian : formal @ tidak formal
b. Kegemaran
c. Perbelanjaan : mengikut peruntukan, elakkan pembaziran
d. Sumber makanan semasa : bahan dalam musim lebih segar & murah
e. Kemudahan fizikal : alatan yang lengkap dan sesuai
f. Sumber tenaga dan masa
g. Kepelbagaian : dari segi kaedah memasak, tekstur, rasa, warna & jenis bahan makanan
h. Keperluan : Membekalkan nutrient kepada setiap individu. Pemilihan bergantung kepada umur, jantina, saiz tubuh, aktiviti & kesihatan.
i. Waktu hidangan
j. Kemahiran dan kebolehan
k. Bilangan tetamu : kuantiti mesti mencukupi. Tiada pembaziran.
4.2 PENYEDIAAN DAN PENYAJIAN HIDANGAN
1. Maksud hidangan sepinggan lengkap
Hidangan seimbang yang mempunyai kandungan nutrient yang lengkap.
· Sebagai hidangan utama dan juga sampingan
2. Alatan dan kelengkapan dapur
i. Periuk belanga
ii. Kutleri
iii. Alatan memasak
iv. Alatan membuat kek dan pastry
v. Alatan menghidang & menyiapkan peranggu meja
vi. Kain-kain dapur
Jenis kain dan kegunaan | Cara menjaga dan membersih |
1. Kain pengelap pinggan mangkuk - mudah menyerap lembapan spt kapas & linen Kegunaan : · Mengeringkan dan mengesat pinggan mangkuk & kutleri · Menutup makanan yang belum dimasak · Mengeringkan sayur-sayuran | · Sidai selepas digunakan jika masih bersih · Jika kotor, cuci dalam air pnaas bersabun · Bilas bersih, jemur tempat panas · Anginkan, pastikan kain sejuk,lipat dan simpan. |
2. Kain pencuci - Kain kapas lembut ( kain net @ tuala ) Kegunaan : · Mencuci pinggan mangkuk & perkakas dapur · Mengelap dapur, meja · Mengeringkan perkakas dapur daripada kayu, aluminium & timah | · Cuci dengan air panas bersabun · Bilas bersih, jemur tempat panas · Rebus seminggu sekali untuk memutihkan dan membunuh kuman |
3. Kain tuala tangan Tuala kapas dan kain linen Kegunaan : · Mengelap & mengeringkan tangan | · Gantung di tempat berangin · Cuci dengan air panas bersabun · Bilas bersih, jemur tempat panas · Rebus sekali-sekala |
4. Kain maslin Kain kapas halus, tenunan longgar Kegunaan : · Menutup makanan yang telah @ belum masak · Menapis cecair spt santan. Jus buah, sirap & agar-agar. | · Rendam dalam air panas selepas digunakan · Cuci dengan air panas bersabun · Bilas bersih, jemur tempat panas · Rebus jika perlu |
5. Kain lapik periuk dan sarung tangan ketuhar Kain tahan panas spt kapas. Dijhait beberapa lapisan kain. Kegunaan : · Mengangkat @ mengalih alatan panas · Memegang & membuka pintu ketuhar panas | · Gantung tempat mudah dicapai · Pastikan selalu kering · Cuci dengan air panas bersabun · Rebus sekali-sekala · Bilas, jemur tempat panas |
6. Kampit santan Kain belacu yang dijahit menjadi kampit mengikut saiz yang sesuai Kegunaan : Memerah & menapis santan |
|
3. Menyedia, memasak, menghias, menyaji & membuat pengiraan kos hidangan sepinggan lengkap
i. Faktor penting dalam merancang hidangan sepinggan lengkap
· Pelbagai rasa, warna, tekstur & bahan
· Guna alat kelengkapan sedia ada – jimat masa
· Pertimbangkan kemahiran & tenaga sedia ada
· Memelihara nilai nutrient makanan
· Hidangan seimbang
· Mudah & cepat dimasak
ii. Hidangan sepinggan lengkap cara timur & barat
iii. Minuman berkhasiat
· Mengandungi susu dan coklat.Sesuai untuk bayi, kanak-kanak membesar, pesakit & ibu mengandung
4.3 ETIKA MAKAN
1. Pengertian
Etika makan ialah adab dan sopan semasa makan
2.Adab dan sopan semasa makan
Adab semasa di meja makan :
· Postur betul
· Rapatkan kaki
· Letak napkin di atas riba dengan cermat
· Suap makanan sedikit-sedikit, cermat
· Bongkokkan sedikit badan semasa menyuap
· Guna sudu-garpu @ pisau –garpu dengan senyap
· Ambil sajian dengan cermat
· Jangan letak siku atas meja
· Kunyah perlahan-lahan, senyap tanpa buka mulut
· Minum perlahan tanpa bunyi
· Berbual perkara baik-baik
· Biarkan makanan sejuk dahulu.jangan tiup makanan.
· Ambil makanan secukupnya.
· Minta orang berhampiran hulurkan makanan.
· Kumpul sisa makanan di tepi pinggan @ piring layan
· Rapatkan kutleri setelah selesai makan
· Kacau kopi perlahan-lahan
· Beredar bersama-sama setelah selesai @ minta izin jika terpaksa pergi lebih awal
Adab semasa makan bersimpuh @ bersila
- Duduk dalam keadaan selesa & tenang
- Basuh tangan sebelum makan
- Guna hujung jari untuk menggaul nasi & lauk
- Suap makanan perlahan-lahan & cermat
- Elakkan mengetuk hujung jari ke pinggan
Nice.
ReplyDeletethanks for the notes..it so help me..
ReplyDeletethanks for the notes..it so help me..
ReplyDeletethankyou kipidap doing notes like this xoxo. D
ReplyDeletethanks for the notes..it so help me..
ReplyDeleteTHANKS FOR THE NOTES
ReplyDelete