My favorite Dessert….Tested Recipe.
Bahan Kastard :
120 g gula halus
5 biji telur
300 ml susu cair
300 ml air
1 camt. esen vanilla
Bahan Caramel :
100 g gula pasir
2 camb air panas
Hiasan :
Ceri @ peach @ buah-buahan lain mengikut citarasa.
Cara :
· Panaskan pengukus di bawah takat suhu didih.
· Membuat caramel : Masak gula hingga menjadi kuning keemasan. Jangan kacau. Bila gula telah cair dan kekuningan, masukkan air panas dan kacau rata. Masukkan dalam acuan.
· Membuat kastard : Campurkan susu cair, air, telur, gula halus dan esen vanilla. Kacau rata, jangan pukul. Tapis.
· Curahkan kastard ke dalam acuan yang mengandungi caramel tadi.
· Tutup acuan dengan kertas minyak bergris.
· Kukus dengan api perlahan.
· Bila masak, sejukkan. Hias dengan ceri @ peach dll mengikut citarasa.
@lynjyctrz
No comments:
Post a Comment