Pages

Friday, July 22, 2011

Caramel Pudding.

My favorite Dessert….Tested Recipe.

Bahan Kastard :
120 g gula halus
5 biji telur
300 ml susu cair
300 ml air
1 camt. esen vanilla

Bahan Caramel :
100 g gula pasir
2 camb air panas

Hiasan :
Ceri @ peach @ buah-buahan lain mengikut citarasa.

Cara :

·        Panaskan pengukus di bawah takat suhu didih.
·        Membuat caramel : Masak gula hingga menjadi kuning keemasan. Jangan kacau. Bila gula telah cair dan kekuningan, masukkan air panas dan kacau rata. Masukkan dalam acuan.
·        Membuat kastard : Campurkan susu cair, air, telur, gula halus dan esen vanilla. Kacau rata, jangan pukul. Tapis.
·        Curahkan kastard ke dalam acuan yang mengandungi caramel tadi.
·        Tutup acuan dengan kertas minyak bergris.
·        Kukus dengan api perlahan.
·        Bila masak, sejukkan. Hias dengan ceri @ peach dll mengikut citarasa.


@lynjyctrz

No comments:

Post a Comment