Pages

Sunday, June 14, 2015

Roti Lapis Berkeju 😍


~ A Kitchen Without Foods Is Like A Body Without Soul ~

1 buku roti ( plain/wholemeal )
Cheddar cheese ( sliced )
200 gm mozzarella cheese
3 cawan susu segar 
1 biji telur
sedikit lada sulah
3 camb minyak masak

Inti :
1 pack daging/ayam kisar
 ( jenama Ramly)
1 biji bawang besar ( cincang )
2 ulas bawang putih ( cincang )
4 camb. Cili kering yang dikisar
1 camb. Serbuk kari
1/2 cawan air asam jawa
garam ( secukup rasa )
1 biji Capsicum ( cili benggala )
1 tin cendawan butang ( hiris )
Serbuk Oregano

Cara membuat :
Sediakan inti ;
Panaskan minyak. Tumis bawang besar + bawang putih.
Masukkan cili kisar + serbuk kari
Masukkan daging/ayam kisar, air asam jawa, cendawan butang.
Masukkan Capsicum, serbuk Oregano dan garam. 
Masak hingga inti agak kering.

Roti ;
Campur susu + telur + lada sulah
celup roti dalam campuran susu. Susun 1 lapis dalam bekas.
lapiskan inti tadi dan letak cheddar cheese di atasnya.
Ulang hingga 2 lapis. Lapisan akhir adalah roti.
Tabur mozzarella cheese di atas roti .
bakar di dalam oven 170°c selama 20-30 minit.

😍😍😍😍
" I am enough of an artist to draw freely upon my imagination. Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world "
~ Albert Einstein ~


@lynjyctrz


No comments:

Post a Comment